Pandemi takım dinamiklerini nasıl değiştirdi?

Covid-19 salgını global olarak pek çok işletmenin çalışma şekillerini büyük ölçüde değiştirmeye zorladı. Uzaktan çalışmanın giderek yaygınlaşmasında, iletişim aracı olarak video konferans uygulamaları etkili rol aldı. Hatta, farklı lokasyonlarda bulunan ekiplerin arasındaki uçurumun ortadan kalktığına, yeni iş arkadaşlıklarının ortaya çıktığına, ve bunun da stratejik olarak yeni işbirliklerine fırsat verdiğine de şahit olduk. Örneğin, yakın tarihli bir Harvard Business Review makalesi, bir yazılım firması olan Culture Amp’in, pandeminin başlangıcında ekiplerin otonom olarak hızlı kararlar almak zorunda kalması nedeniyle kuruluş genelinde şeffaflık ve güvenin arttığını gördüğünü paylaştı. Hatta aynı makale, Covid-19 krizi sırasında Mars Inc. şirketi yöneticilerinin, tedarik zinciri çalışanlarının birbirleriyle iletişim kurma biçiminde nasıl büyük bir değişiklik gördüklerini tartıştı. Makaleye göre, uzaktaki ekipler arasındaki konuşmalar daha odaklı ve daha az öznel hale geldi ve verimlilik arttı.

Geriye dönüp baktığımızda, bir yıl içerisinde uzaktan çalışmaya hızlı geçişin temel unsurlarını her sektörde net bir şekilde görebiliyoruz. Ama daha da önemlisi, doğru araçlara ve teknolojiye erişim sağlamanın yanı sıra, firmaların başarılı olmak için yapmak zorunda oldukları iç düzenlemeleri incelemek gerekir. İyi bir kurum kültürü oluşturmanın anahtarı olan yüksek düzeyde iletişimin sağlanması için şirketler çeşitli stratejiler uygulamak zorunda kalmıştır. Ekipler arasındaki konuşmaların haftalık toplantıların çok ötesine geçmesini sağlamak için geleneksel olmayan iletişim yöntemlerini benimsemek de bunlardan biridir. 

Bu sanal ofis ortamında, çalışanlar arası gerçek ilişkilerin gelişebilmesi için firmaların fırsat yaratması ve çözümler sunması gerekmektedir. Bağ kurmanın bir yolu, çalışanların hem işle ilgili projeler hakkında hem de uzaktan çalışma, ebeveynlik, karantina deneyimleri gibi konularda daha fazla konuşma konusu içeren sanal “ofis saatleri” yaratmaktır. Bu güvenli alanlar, güçlü bir işyeri kültürü oluşturmanın ve sürdürmenin önemli bir bileşenidir.

“Yeni normal”

Pandemi sonrası ofis hayatının “normale dönmesini” beklemek yerine, iş dünyasındaki birçok liderin “yeni normal” dediği süreci konuşmak gerekiyor. Hiç şüphesiz ki bundan böyle işyerlerimiz daha farklı olacak. Uzaktan çalışma kavramına daha aşina olan teknoloji şirketleri, bu sanal ofis ortamının ekip oluşturma avantajlarını daha etken fark ettiler. Örneğin, Twitter kısa süre önce çalışanlarının kalıcı olarak evden çalışmasına izin vereceğini duyurdu. Bazı firmalar, çalışanlara evden tam zamanlı mı, yarı zamanlı mı çalışacaklarını yoksa ofise geri mi dönmek istediklerini soran anketler yaptı. İşyerleri yeniden açılmaya başladığında ofise gitmek mi, yoksa uzaktan çalışmak mı ikilemi hakkındaki yeni tartışmalara da açık olacağız.

Geleneksel ofis düzenindeki değişimin bir nedeni de, birçok global firmanın, sanal teknolojilerin uluslararası ve uzak ekipler için ortamı nasıl eşitlediğini görmesidir. Artık tüm toplantılara ve şirket etkinliklerine uzaktan ev sahipliği yapıldığına göre, tüm katılımcılar eşit şekilde katkıda bulunabilecektir – yani, daha büyük bir grup içerisinde bir odadayken dezavantajlı durumda olanların, sanal toplantılarda daha aktif ve daha üretken katılımcılar olma olasılıkları daha yüksektir.

Takım Çalışmasının Geleceği

Pandemiden normale dönüş süreci konuşulmaya devam ederken, bu süreçte, bazı şirketlerin çalışanlarına süresiz olarak evden çalışma izni vermesine de şahit oluyoruz. Bazı çalışanlar ofise dönse bile, bir şirket standardı olarak sanal işyeri uygulamaları da görülmektedir. Her iki koşulda da, takım çalışması kavramının yeniden ve daha kalıcı olarak tanımlandığını görebiliriz. 

Takım çalışması aktiviteleri yoluyla bir normallik duygusu yaratmak ve fiziksel mesafeye rağmen daha güçlü ekipler oluşturmak mümkün. İster geleneksel olarak yerinde yapılan aktiviteler olsun, ister sanal olarak video konferans uygulamaları üzerinden yapılan aktiviteler olsun, tüm bu çalışmalar, pandemi stresinin etkilerini azaltacak ve çalışanlarınızın daha motive, daha üretken olmasına katkıda bulunacaktır. Sosyal mesafe alanının rahatlıkla korunabileceği bazı aktiviteler, sanal ortama ihtiyaç kalmadan ekiplerinizi bir araya getiren, en etkili aktiviteler olmaya devam edecektir. Puan Show, Perküsyon, Hazine Avı gibi birçok geleneksel team building aktivitelerimiz, sosyal mesafe önlemleri alınarak etkili ve güvenli bir şekilde teambuilding ihtiyaçlarınıza çözüm olacaktır. Video konferans uygulamaları üzerinden gerçekleştirebileceğiniz Hazine Avı, Kokteyl Yapımı, Body Perküsyon, Puan Show gibi oyunlarımız ise halen bir araya gelmeyi tercih etmeyen firmalar ve çalışanları için etkili çözümler olacaktır. Elbette her iki formatta da eşit düzeyde coşkunun yaratılması için, bu aktivitelerin yeni normale uyarlanmış olması ve profesyonel ekipler tarafından organize edilmesi gerekmektedir. 15 yıldır sektörde ilklere ve yeniliklere imza atmış, iki kıtada sayısız firmaya hizmet eden firmamız HTC Events ile iletişime geçerek, aktivitelerimiz hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. 

HTC Events’in bu süre zarfında uzaktaki ekiplerinizin sağlık ve güvenliğini nasıl sağladığı hakkında daha fazla bilgi için COVID-19 Güvenli Etkinlik Yönergelerimize bir göz atın!

Kategoriler: Blog